ESEDULLAH,HAYDAR-I KERRÂR,EBÜ’R REYHÂNEYN,EBÜ’T-TÜRAB,SUTANÜ’L ESHIYA

Hz.Ali(kv) bildiriyor: Resulullah(sallahü aley ve sellem) bir gün beni huzuruna çağırdı:

- Yâ Ali! senin bana yakınlığın, Harun peygamberin Musa(a.s)’a olan yakınlığı gibidir.
Ancak benden sonra peygamber gelmeyecektir.Sana vasiyetler edeceğim.Dinlersen
şükür edenlerden olur ve şehid olursun.Allahü Teâlâ seni kıyamet günü alim ve fâkih
olarak diriltir, buyurdu ve devamla:

- Yâ Ali! Müminin üç alameti vardır:

1- Namaz kılmak,

2- Oruç tutmak,

3- Sadaka vermektir.

- Münâfıkta da üç alamet olur:

1- Herkesin yanında namaz kılarken rükû, secde ve diğer rükûnları tam olarak yapar; yalnız kılarken bunların hiçbirine dikkat etmez.

2- Kendisini medhettikleri zaman işlerini seve seve, zevkle yapar.

3- Allahü Teâlâ Hazretlerini başkalarının yanında zikredip, yalnız kalınca unutur.

- Münâfıkta üç alamet daha bulunur.

1- Söylediği söz yalandır.

2- Verdiği sözde durmaz.

3- Emanete hıyanet eder.

- Yâ Ali! Zâlimde de üç alamet bulunur:

1- Kendisinden aşağı olanlara baskı yapar.

2- Gücü yeterse başkalarının malını zorla alır.

3- Nereden yeyip, nereden giyeceğini hiç incelemez, üzülmez.

- Kıskançlarda da üç hususiyet vardır:

1- Herkesin yanında , o kimseye yaltaklanır.

2- Herkesin arkasından gıybet eder.

3- Musibete düşen kimselere sevinir.

- Yâ Ali! Tembellerde de üç alamet vardır:

1- Allahü Teâlâ’ya yaptığı taatinde tembellik eder.

2- Kusurlu amel eder. Yaptığı da boşa gider

3- Namazı geciktirir, hatta vaktini de geçirir.

- Tövbe eden kimsenin de üç alameti vardır:

1- Harâmlardan sakınır.

2- İlim öğrenmeye hırslı olur.

3- Göğüsten çıkan sütün tekrar göğse girme ihtimali olmadığı gibi, tövbe ettiği günaha bir daha dönmez.

- Yâ Ali! Akıllı kimsede üç alamet bulunur:

1- Dünyayı aşağı görür.

2- Cefâ, sıkıntı çeker.

3- Sıkıntı, musibet geldiği zaman sabreder.

- Sabırlı kimsenin de üç alameti vardır:

1- Kendisini ziyaret etmeyenleri o ziyaret eder, sılah-i rahim eder.

2- Kendisini mahrum edenlere bağışta bulunur.

3- Kendisine zulmeden karşı durmaz.

- Ahmak kimsenin de üç nişanı vardır:

1- Allahü Teâlâ’nın farzlarında tembellik eder.

2- Abes sözleri çok söyler.

3- Allahü Teâlâ’nın mahluklarına çok eziyet verir.

- Yâ Ali! İyi bahtlı olan kimselerin üç nişanı vardır:

1- Yediği helâldir.

2- Kendi şehrinde ilim meclisinde bulunur.

3- Beş vakit namazı cemaatle kılar.

- Bedbaht olanın da üç alameti vardır:

1- Yediği haramdır.

2- İlimden uzak olur

3- Namazı özürsüz olarak yalnız kılar.

- İyi işli kimselerin de üç alameti vardır:

1- Allahü Teâlâ’nın taatinde acele eder.

2- Haram ettiklerinden sakınır.

3- Kendisine kötülük eden kimseye iyilik eder.

- Yâ Ali! Kötü işli olanın da üç alameti vardır:

1- Allahü Teâlâ’nın emirlerini yapmakta gevşek davranır.

2- Herkese zararı dokunur.

3- Kendisine iyilik edene kötülükte bulunur.

- Salih kimse de üç husus bulunur:

1- Allahü Teâlâ Hazretleri ile iyi amel işlemek üzere sulh eder.

2- İlmiyle dini kuvvetlendirir.

3- Kendisi için beğendiğini başkaları için de beğenir.

- Yâ Ali! Sakınan, Müttâki kimsenin de üç alameti vardır:

1- Kötülerle beraber bulunmaktan kaçınır.

2- Yalan söylemekten sakınır.

3- Harama düşmek korkusundan helâlden sakınır.

- Günahkârların da üç alameti olur:

1- İşlerinde yanılır, hata eder.

2- Oyun ve çalgı ile meşgul olur.

3- Unutkan olur.

- Yâ Ali! Kara kalpli olan kişinin de üç nişanı vardır:

1- Zaiflere acımaz.

2- Az şeye kanâat etmez.

3- Vaaz ve nasihat ona tesir etmez.

- Sâdık olan kimselerin de üç hasleti vardır:

1- Yaptığı ibadetleri gizler.

2- Müptela olduğu musibeti gizler.

3- Yaptığı hayrı(sadakayı) gizler.(*)

- Fasıkta da üç belirti vardır:

1- Fitne fesadı sever.

2- Halkın hastalık ve musibetini ister.

3- İyi âmelden kaçar.

- Sûflilerin, aşağılık kimselerin de üç hali vardır:

1- Akrabasını azarlar.

2- Komşularını incitir.

3- Günah işlemeyi sever.

- Yâ Ali! Hak Teâlâ’nın merdûdu, reddettiği kimsenin de üç alameti vardır:

1- Çok yalan söyler.

2- Halka sıkıntı verir.

3- İşlerini başkalarına yükler.

- Âbid olanın da üç nişanı vardır:

1- Allahü Teâlâ’ya olan ta’zimi sebebiyle kendini zelil, aşağı tutar.

2- Şehvetini arzularını terk eder.

3- Allahü Teâlâ’nın rızası için huzurunda çok durmayı âdet eder.

- Yâ Ali! Muhlis olanın da üç hasleti vardır:

1- Gücü yeterse affeder.

2- Malının zekâtını verir.

3- Sadaka vermeyi sever.

- Bâhil, cimri olanın da üç alameti vardır:

1- Açlıktan korkar.

2- Bir şey isteyenden, dilenciden korkar.

3- Kendisine iyilik eden kimseye, içindekinin hilafına(aksine) dili ile hayır söyler.

- Yâ Ali! Sabırlı olanın üç alameti vardır:

1- Tâat etmeye sabreder.

2- Günahları terk etmeye sabreder.

3- Allahü Teâlâ’nın hükümlerine sabreder.

- Fâcir olanın üç alameti vardır:

1- Yemin etmekle öğünür.

2- Kadınları aldatır.

3- Çok bühtân, iftira eder.

- Yâ Ali! Seni sevenlerin üç nişanı vardır:

1- Malını sana feda eder.

2- Canını senin için feda eder.

3- Senin sırrını gizli tutar.

- Kâfirin de üç alameti vardır:

1- Allahü Teâlâ’nın dininden şüphe eder.

2- Allahü Teâlâ’nın sevdiklerine düşmanlık eder.

3- Tâat ve ibadetten gafil olur.

- Rahmetten uzak olan kulun da üç nişanı vardır:

1- Allahü Teâlâ’nın mekrinden emin olur.

2- Rahmetinden ümitsiz olur.

3- Allahü Teâlâ’ya ve Resulüne muhalefet etmeyi kendisine adet eder.

- Yâ Ali! Affedilmiş kulun üç alameti vardır.

1- Allahü Teâlâ’nın azabından korkar.

2- Mekrinden çekinir.

3- Sırf Allah için vâaz ve nasihatlerden titrer.

- Yâ Ali! Allahü Teâlâ’nın dergahında, insanların en iyisi herkese menfaati olandır. En kötüsü kinli, gammâz ve kötü işli olandır. Allahü Teâlâ’nın en sevdiği kimse, ömrü uzun, âmeli iyi olandır.En çok buğz ettiği kimse, dıştan iyi görünüp, içi bozuk olandır. Zâhiri salâh ile süslü, bâtını günah ile doludur.

- Yâ Ali! Bundan daha kötüsü şerrinden kurtulmak için kendisine ikrâm olunan kimsedir.Bundan daha kötüsü, zenginlere ikrâm edip, fakirleri aşağı tutandır. Zenginlere çeşitli, renkli ni’metlerle cömertlik eder.Fakirlere bir parça ekmek vermez.Bundan daha beteri, yalnız başına yeyip, kimseye bir şey vermeyendir.Bundan daha kötüsü, bir Müslüman kardeşine dostluk gösterip, sonra onu felâkete sürükleyen kimsedir.

- Yâ Ali! Üstünlük günâhları terk etmektedir. Allahü Teâlâ Hazretlerinden korkmanın alameti, haramlardan sakınmaktır.Doğru söyleyen kimsenin alameti, doğru söylemeyi, kızsa, sevinse bir ihtiyacı olsa bile âdet edinmektir.

- Yâ Ali! Beş şey gönlü öldürür:

1- Çok yemek

2- Çok uyumak

3- Çok konuşmak

4- Çok gülmek

5- Rızk için çok endişe etmek.Harâm yemek imânı sürer, kalbi karartır.

- Beş şey kalbi karartır.Kalbin siyahlığı çok fazla olunca, Allah korusun kâfir olur.Bunlar:

1- Günâh üzerine günâh işlemek

2- Tok iken yemek yemek

3- Zulümle mal yığmak

4- Namazı tehir etmek

5- Sol eliyle yeyip içmek

- Yâ Ali! Beş şey unutma meydana getirir:

1- Fare artığını yemek

2- Kıbleye karşı bevl etmek

3- Durgun suya bevl etmek

4- Kül üzerine bevl etmek

5- Harâm ile geçinmek.

- Sâdık olan kimselerin de üç alameti vardır:

1- İhlâs Sûresini çok okumak.

2- Az yemek.

3- İlim meclisinde bulunmak.

4- Az pişmiş ekmek yemek.

5- Gece namazı kılmak.

- Yâ Ali! Beş nesne kalbi aydınlatır, karanlığını giderir:

1- İlim meclisinde bulunmak.

2- Elini yetim başına sürmek.

3- Seher vaktinde çok istiğfar etmek, günahlarının afvını istemek.

4- Çok yememek.

5- Çok oruç tutmak.

- Beş şey, gözün nûrunu arttırır:

1- Kâbe-i Muazzama’ya bakmak.

2- Kur’an-ı Kerim’e bakmak.

3- Anne ve babanın yüzüne bakmak.

4- Âlimin yüzüne bakmak.

5- Akar suya bakmak.

- Yâ Ali! Beş şey insanı kocaltır, çöktürür:

1- Borcu çok olmak.

2- Gamı, üzüntüsü çok olmak.

3- Kadının nefesi erkeğe erişmek.

4- Güzel kokuyu çok sürmek.

5- Çok balgam gelmek.

- Yâ Ali! Cennet kapısında gördüm. Nefsinin hevasına, arzularına muhalefet edenlerin yeri Cennet olur, yazılıydı. Cehennem: Yâ Rabbi! Beni niçin yarattın? Diye sordu.

- Allahü Teâlâ: Cimri ve kibirliler için yarattım, buyurdu.Cehennem: - Yâ Rabbi! Elbette ben onlar içinim dedi.

- Yâ Ali! Allahü Teâlâ’nın rızâsı, anne-babanın rızâsında, gadabı da yine onların gadabındadır.

- Yâ Ali! Komşuna-kâfir de olsa- ikrâm et.Bunun gibi kâfir de olsa misâfirine ikrâm et, annene-babana, kâfir de olsalar, ikrâm et.Kâfir de olsa dilenciyi reddetme.Şüpheli şeyleri yiyenin dîni örtülü, kalbi kara olur.Harâm yiyenin kalbi ölür, dîni köhne olur.Yakîni zaîf olur.Duası perdelenmiş olur.İbadeti az olur.

- Yâ Ali! Bir mücrim, günahkâr kul felâketine sebep olacak şeye dua etse, Allahü Teâlâ meleklerine : Bunun istediklerini verip, sesini kesin. Bunun helâki, felâketi istediği şeydedir, buyurur. Allahü Teâlâ bir kuluna gadab edince, ona harâm mal nasîp eder.Gadabı artınca ona bir şeytan musallat eder.Şeytan o kulu dünya işleriyle meşgûl eder, dünyadaki işleri kolay olur, dinden uzaklaşır.Sonra da bu kul Allahü Teâlâ Gafûr ve Rahîmdir, der.

- Yâ Ali! Allahü Teâlâ bir kulunu severse, o kulun duasını geciktirir.Melekler: - Yâ Rabbi! Bu mü’min kulunun duâsını kabul buyur, derler. Allahü Teâlâ :

- “Benim kulumu bırakın, Siz ona benden çok mu acıyorsunuz? Ben onun dua ve tazarru’ etmesini seviyorum.Ben Âlim ve Hâbir’im,” buyurur.

- Yâ Ali! Bir kimseye ölüm hâlleri geldiğinde, azaları birbirine selâm verir.Esselâmü aleyke, ben öldüm, sen de öleceksin derler.Böylece ak tüyü kara tüyüne, ben öldüm yani ağardım.Sen de öleceksin der.

- Yâ Ali! Neş’eli olma! Allahü Teâlâ neş’eli olanları sevmez.Daima gamlı, hüzünlü ol, Allahü Teâlâ gamlı kimseleri sever.

- Yâ Ali! Her yeni gün gelince, ey insanoğlu ben senin yeni gününüm.Senin üzerine şâhidim,der.Her gece de insanoğluna böyle söyler.O hâlde gün ve gece ile sohbeti iyi et. Allahü Teâlâ’nın fadlından helâli iste.Helâl istemek her mü’mine farzdır.Abdest aldıktan sonra Kadir Sûresi’ni oku. Allahü Teâlâ sana elli yıllık ibadet sevabı verir.Ayaklarını yıkadıktan sonra bana on kere salevât getiren kimsenin üzüntüsünü Allahü Teâlâ gidererek, onu ferahlandırır.Duâlarını kâbul eder.
- Yâ Ali! Fecr ağarmadan önce ve gün doğmadan önce Allahü Teâlâ’yı zikredenlerin, günâhı gökteki yıldızlar sayısınca da olsa, Cehennem’de azâb görmelerine Hâk Teâlâ râzı olmaz.

- Yâ Ali! Sabah namâzını kılınca, güneş doğup yükselinceye kadar yerinde otur.Sonra iki rek’ât namaz kılarsın, Hak Teâlâ sana bir hac ve umre sevâbı ve Allah yolunda bin altın sadaka vermiş gibi sevâb verir.

- Yâ Ali! Hazarda ve seferde Duhâ namâzına devam et.Kıyâmet Günü Cennet’in şerefeleri üzerinden: “- Duhâ namâzını kılanlar nerededir? Cennet’e, Duhâ kapısından selâmet ve emniyet ile girsinler!” Diye nidâ edilir. Allahü Teâlâ bütün peygamberlerine Duhâ Namâzı’nı kılmalarını emir buyurmuştur.

- Yâ Ali! Cum’a günü gusleden kimsenin öbür Cum’aya kadar olan günâhlarını Allahü Teâlâ afveder.O kimsenin kabrinde nûr, mîzanında ağırlık olur.Kulların Hak Teâlâ’ya en sevgili olanı, secdede: “- Yâ Rabbi! Ben nefsime zulmettim.Beni afvet.Zirâ günâhları ancak Sen afvedersin,” diyen kimsedir.

- Yâ Ali! İçki içen ile dostluk etme, o mel’ûndur.Zekâtını vermeyen kimse ile arkadaşlık etme.O, Allahü Teâlâ’nın düşmanıdır.Zirâ, onlar Kur’an-ı Kerim’de Bakara Sûresi’nin 279.Ayet-i Kerimesi’nde bildirildiği gibi: “İşte (böyle) yapmazsanız Allah’a ve Peygamberine karşı harbe-girmiş olduğunuzu-bilin.”

- Yâ Ali! Kur’ân-ı Kerim okurken ve duâ ederken sesini çok yükseltme.Namâz vakti gelince, hemen kıl.Geciktirirsen şeytan seni meşgul eder.Bunun gibi hâyırlı bir işe niyet ettiğin zaman hemen yap, yoksa şeytan seni o hayırlı işten men’eder.

- Yâ Ali! Bir işçi tutup çalıştırarak, ücretini tam vermeyenlerin emellerini, Allahü Teâlâ mahveder.Kıyamet günü de, ben onun hasmı olurum.Cebrail(a.s), insanoğlu olsaydım da yedi iş yapsaydım, demiştir:

1- Beş vakit namâzı cemâatle kılsaydım

2- Âlimler ile beraber bulunsaydım

3- Hastaları sorsaydım

4- Cenaze namâzı kılsaydım

5- Su dağıtsaydım

6- İki kimseyi barıştırsaydım

7- Yetimlere şefkat etseydim

- Yâ Ali! Sen de bunları yapmaya hırslı ol.

- Yâ Ali! Bir yetim ağlayınca Arş-ı Mecid titrer. Allahü Teâlâ:
- “Yâ Cebrail! Bu yetimi ağlatanın Cehennemde yerini bul, ben de onu ağlatayım.O yetimi güldürenin, sevindirenin Cennette yerini geniş et.Ben de onu sevindirip, güldüreyim,” buyurur.

- Yâ Ali! Hak Teâlâ insanoğlunun bedeninde dilden iyi bir şey yaratmamıştır.Onunla Cennete girilir.Aynı zamanda dil ile Cehenneme de girilir. Dil bir yırtıcı hayvan gibidir.Onu bir zindâna koymak lâzımdır.

- Yâ Ali! Her ayın 13.,14.,ve 15. günleri olan Eyyâm-ı Biyd’de oruç tutmağa devam et.Hak Teâlâ bu günlerde oruç tutanın yüzlerini beyaz eder.O yıl tamamen oruç tutmuş gibi olur.

- Yâ Ali! İlimsiz ibâdet edenin zarârı fâidesinden çok olur.Bu sahrâda kendisine bir yol gösterici olmayan a’mayâ benzer.Döner dolaşır.Sonunda kendisini bir dikenlik yerde bulur.

- Yâ Ali! Benim üzerime her gün yüz kere salevât-ı şerife getiren kimseye, günâhları kebîre olsa dahi şefâat etmem vacib olur.

- Yâ Ali! Bir koyun sağacak kadar da olsa, gece namâzı kılmak, gündüz kılınan bin rek’ât namazdan daha efdaldir.Gece namâzı kılanların yüzleri gündüzün herkesten güzel olur.

- Yâ Ali! Hiçbir Müslüman’a lanet etme.Hatta hiçbir canlıya lânet etme ki, lânet sana geri döner. Allahü Teâlâ’nın ni’metlerine şükreden, belâlarına sabreden ve günâhlarına istiğfar eden kimse istediği kapıdan Cennete girer.

- Yâ Ali! Çok uyumak, kalbi öldürür, unutmayı arttırır.Çok gülmek gönlü öldürür, vakâr’ı giderir.Çok günâh işlemek kalbi karartır, pişmânlık verir.

- Yâ Ali! Başkasına ihtiyâcı olmayacak kadar dünyayı isteyen Sırat Köprüsü’nden yıldırım gibi geçer. Allahü Teâlâ ondan râzı olur.Harâmdan mal toplamak için dünyayı isteyen Allahü Teâlâ’yı gadablı bulur.Bir Müslüman’a iyi düşünce ve hulûs-i kalp ile yemek veren kimseye, Allahü Teâlâ bin sevâp verir ve bin günâhını siler.Mazlûmun inkisârından, kalbinin kırılmasından çok sakın.Kâfir de olsa Hak Teâlâ mazlûmu kabul eder.

- Yâ Ali! Borcun az olsun! Borç din harâplığıdır.Borçlu, gündüz zelil, gece gamlı, düşünceli olur.Cum’a gecesi Bakara Sûresi’ni okuyan kimseye yer ile gökler nûr ile dolar.Duhân Sûresi’ni okuyan kimsenin işlediği ve işleyeceği günâhları afvolur.Yatacağın zaman Târık Sûresi’ni (Vessemâ’ı vettârık) okuyan yıldızlar sayısınca sevâba kavuşur.

- Yâ Ali! İhlâs Sûresi’ni çok oku.Bu sûre Kur’an-ı Kerim’in ışığıdır.Bir harfinde bin bereket ve bin rahmet bulunan Âyete’l Kûrsî’yi çok okuman vazifen olsun.Dünya ve âhiret şerrinden sana kifâyet edecek Haşr Sûresi’ni de çok oku.

- Yâ Ali! Üzüntülü vaktinde Allahü Teâlâ’yı zikret.Yemeğe tuz ile başlayıp tuz ile bitir.Tuz ölüm hariç, yetmiş derde devâdır.Zeytinyağı ye.Yeni ayı görünce tekbir ve tehlil getirip duâsını oku.Bir kimseden bir şey isteyeceğin zaman Âyete’l Kürsî’yi oku.İleriye önce sağ ayağını at.

- Yâ Ali! Ümmetimden yedi kimse Cennete muhakkak girerler.

1- Tövbe eden genç.

2- Sadakayı gizli veren kimse

3- Harâmlardan kaçınan ve Duhâ namâzını kılan kimse

4- Malı gitse bile cemâatle bir vakit namâzını kaçırmağa râzı olmayan kimse.

5- Allahü Teâlâ’nın korkusundan gözleri yaşla dolan kimse

6- Âlimler ile beraber bulunan kimse

7- Allah için bir mü’mini seven ve ikrâm eden kimse.

- Yâ Ali! Kırk gün geçtiği hâlde bir ilim meclisine gitmeyen kimsenin kalbi kararır, büyük günâh da işler.Çünkü kalb ilimle yaşar.İlimsiz ibâdet olmaz.Vera’ sahibi olmayan, yâni harâmlardan ve şüpheli şeylerden sakınmayan, günâh işlemesine mâni’ olamayan kimsenin yerin altında durması, üstünde durmasından iyidir.Yâni o kimsede îmânın bulunduğu belli olmadığından kabirde durması daha iyidir.Bir şeyi pişirince, iyi pişir.Yediğin zaman çok çiğne.

- Yâ Ali! Yağmur yağdığı zaman, kâfirler ile cenk olduğu zaman, Kur’an-ı Kerim okurken ve farz namâzlardan sonra dua et.Cehennemde, Kur’an-ı Kerim okuyup, âlim oldukları hâlde, mücrim olanların başlarını öğüten, demirden bir değirmen vardır.

- Yâ Ali! Hak ile hükmet. Allahü Teâlâ’nın huzûrunda, zûlm ile hükmedenler için, azâptan yetmiş arşın uzunluğunda bir zincir vardır.Bu zincirin bir arşınını, büyük bir dağa koysalar, yanar kül olur.

- Yâ Ali! Yakın zamanda ümmetimden Râfızîler meydana çıkacaktır.Ashâbıma söven, dil uzatan kimselerin boynunu v..! Onlar bu ümmetin yahudisidir.

- Yâ Ali! Hak Teâlâ, bir âmânın elinden tutanın yüz bin günâhını afveder.Âmânın sol elini, sağ el ile tutmalıdır.Hak Teâlâ ikrâm ederek, âmânın elini tutana, bir sâliha ve itâatli kadın verip gönlünü hoş eder.

- Evinde bal, zeytinyağı ve çörekotu bulunan kimseye melekler istiğfar eder.İçinde sûret, şarap, köpek bulunan eve melekler girmez.Melekler, hiç misafîr girmeyen ve ana-babaya isyan edilen eve de girmezler.

- Yâ Ali! Yolculuğa ve harbe gideceğin zaman Yâsin Sûresi’ni ve on defa Kadr Sûresi’ni oku.Hak Teâlâ şeytanın şerrinden emin eder.
- Yâ Ali! Sana bir musibet geldiğinde: “ – Yâ Rabbî Senden Resulün ve Resülunün akrabası için istiyorum.Beni ancak Sen kurtarırsın” diye söyle.Sultanü’l Eshıya(k.v):

- Yâ Resulullah (aleyhi efdalü’s-salevat ve ekmelü’t-tahıyyat) Senin akraban kimdir?

- Her takî ve nakî (yani haramlardan sakınan temiz Müslümanlar) benim akrabamdır.

- Yâ Ali! Yalnız Rabbinden ümit edici ol.Günâhından başka bir şeyden korkma.Sana bilmediğin bir şeyi sorduklarında, Allahü Teâlâ bilir demekten utanma.

- Yâ Ali! Hiç kimseyi ayıplama.Cimri olma.Güler yüzlü ol.Herkese ikrâm et, cömert ol.Mü’min yumuşak yüzlü ve cömert olur.Münâfık kaba ve herkesi kötüleyici olur.Ümmetimin cömertlerinin günâhları, güneşin buzu eritmesi gibi eriyecektir.

- Yâ Ali! Gayretli, kayırıcı ol. Allahü Teâlâ gayretli olanları sever.Cömert ol, Allahü Teâlâ cömertleri sever.Cesâretli ol, Allahü Teâlâ cesâeretli olanları sever.Senden bir iş isteyen kimsenin işini yap.

- Yâ Ali! Eğer başın seni rahatsız edecek kadar çok ağrırsa, iki elini başının üzerine koyup Haşr Sûresi’nin sonundaki “Lev enzelnâ” ayet-i kerimesinden sonuna kadar oku.

- Yâ Ali! Mercimek yemeğine devam et.Mercimeğe, en sonları İsâ b.Meryem olmak üzere yetmiş peygamber(a.s) bereketle duâ etmiştir.

- Yâ Ali! Yalan söylemekten çok sakın.Yalan söyleyince kurtulacağını zannetsen bile yalan söyleme.Doğru söylemekle büyük zarâra gireceğini bilsen bile, yine doğruyu söyle.

- Yâ Ali! İnsanlar Rabbimize yaklaşıyoruz diye çalışıp kazandıkları zaman, sen de dünyada ve ahirette Allahü Teâlâ’ya yaklaşmak, derece ve kıymette onlardan önce olmak için iktisâb et, kazan.

- Yâ Ali! Sonu üzüntü ağlamak olmayan hiçbir sevinç, neş’e yoktur.

- Yâ Ali! Allahü Teâlâ seni, yarattıklarından hiç kimseyi süslemediği ve kendisine en sevgili gelen Zühd ile süsledi.Dünya senden hiçbir şeye kavuşamaz.

- Yâ Ali! Sen Kâ’be gibisin.Herkes Kâbe’ye varır.Kâ’be hiçbir yere gitmez.Hilâfet işini sana teslim etmek için bir kavim gelirse, kabul et.Eğer gelmezlerse, sen onların yanına varma!

- Cennet üç kişiye müştaktır. Bunlar Ali(kv), Ammar ve Selman’dır.

- Amr b. Cümû(r.a) Sultan-ı Kâinat(aleyhi efdalü’s-salevât vet-tahıyyât)’dan: Cennetin direği; Ali(k.v) ve onun Ehl-i Beyti’dir.

- Yâ Ali! Kendim için râzı olduğum şeylere senin içinde râzı olurum.Kendim için beğenmediğim bir şeyi senin için de beğenmem.Cünûb iken, secde ve rükû ederken Kur’an-ı Kerim okuma.Saçlarını örüp başının üzerinde topladığın halde namaz kılma.

- Yâ Ali! Sen İsâ(a.s) gibisin.Yahudiler ona buğz ettiler.Vâlidesi Meryem Hazretlerine hâşâ iftira ettiler.Nasâra, yani Hristiyanlar da onu çok sevdiler ve kendi makamından yükseğe çıkardılar.[Bu hadisi Hz.Ali(kv)’den Rebi’a bin Nâcid (r.a) rivayet etmiştir.]

KAYNAK: Bu çok kıymetli metin Çehar Yâr-ı Güzîn – Dört Büyük Halife – Bedir

Yayınevi Kitabı’ndan alınmıştır.

(*): Definenin içinde bulunan değerli bir gerdanın düşen bir incisini, dalgıç kendi

yanında bulunan kesesinden çıkartarak eksikliği tamamlamak için yerine

koymuştur.En doğrusunu Allah(cc) bilir!