“Hızır” derler Vardır Kimdir?

Musa peygambere Ledün yani var olan akla zorlanmadan sokulamayan kudret aleminin sırlarının ilmi

İlim var olan bir şeyin künhüdür esasıdır vardır demektir Hakiki inanç alemine kavuşanlar bilirler, sezerler, inkâr edemezler, etmezler

İmkân aleminde bunalanlara yardıma koşan mübarek bir Zat-ı şerif “Var mıdır? Yok mudur?” sözleri inanmayanların veya inanamayanların sözleridir bunlar

Halk gönlünde yaşıyor ya, inanıyorlar ya, bu inanana da inanmayana da yeter

Hızır ab-ı hayat suyu içmiştir derler Devamlı olduğunun güzel inancının delilidir bu Bizce Hızır Aleyhisselâm vardır Bunaldığımızda yardıma Hakk nasip etsin diye dua ederiz

Bir de İlyas vardır Onun hakkında denizlerde, Hızır karalarda imkân aleminin her yerinde Hak'kın kullarına yardımının mümessilleri Senede bir defa buluşurlarmış sözü halk arasında yaşar Bu gönüllerde hürmete bürünmenin timsalidir

(Hızır - İlyas) Günü diye anarlar, dilekler yaparlar Gün doğmadan her diyarda Hızır'a rastlamak ümidi vardır

Bir kul rastlamış Hızır'a konuşmuş Ondan dinledim ben de Naklediyorum güzel bir mülâkat

İster “evet”, ister “hayır” de Efsane,hurafe menkıbe olamaz İnananlara inanmayanların saldırışlarından çıkar menkıbe, efsane, hurafe Biz reddederiz bu lâfları Efsaneyi hurafeyi araştırın, aslına varın “Hikâye” diyelim bunlara Güzellikleri insana hitap eder o kâfi değil midir?

Rüyada gördüğünü inkâr edebilir misin? Bu ne demektir? diye sorar durursun

Rüya kûdret alemine ait olan ruhla imkân aleminde dolaşmaktır Rüya bu

“Allah kulunun biri”, günün birinde Hızır'a rastladı senelerce evvel Sonraları da Hızır ona rastladı Hızır konuştu “o kul” dinledi

Hızır'a sordu Hızır söyledi Günün birinde Hızır o kulu götürdü bir yere

O kul bu tesadüflerden utandı Kimden utandı: Kendinden

“Ben kimim ki Hızır bana rastladı” diye

Başka bir gün de “o kul” ormanda kırklarla görüştü

Yaylalarda yedilerle buluştu Geceleri onbirleri dinledi

Aradan yine seneler geçti Bu kul konuşuyordu diğer bir kul ile

Hızır'ın kendisine söylediğini o rastladığı kula dedi Ne dedi bilir misin?

Kul arkadaş, üçler kalmadı bugün

Yediler iki kişi kaldıKırklar onbir kişiye indi

Hamdolsun ki onbirler baki

Hızır’ın rastladığı kula “o kul” sordu, beni bir yere götürdü dedin Nereye götürdü?

Hemen cevap verdi “Beni değil Bizi” Ben başka, biz başkadır Malûm ya Sözlerimi anlayamadın

Hem bunları sualle uzatma Anlattığımı anlarsan yeter