Status :
Nereden : Yalnızlar Rıhtımından...
Konular: 255
Aldığı Beğeniler: 3
Her şey için dua
Her şey için dua
ABD''de yayınlanan ünlü haber dergisi Newsweek , 10 Kasım 2003 tarihli sayısında, "Allah ve Sağlık: Din İyi Bir İlaç mı? Bilim Neden İnanmaya Başlıyor?" (God & Health: Is Religion Good Medicine? Why Science is Starting to Believe?) başlığı altında dinin hastalıkları da iyileştirici tesirini/etkisini kapak mevzuu yaptı.
Dua nedir?
Kelime olarak "çağırmak, seslenmek, istemek, yardım talep etmek" manalarına gelen dua, Kuran''a göre, "insanın içten bir kalp ile Allah'a yönelmesi, O'na muhtaç bir varlık olduğunun şuur ve idrâki ile sonsuz güç ve kuvvet sahibi, Rahman ve Rahim olan Allah'tan yardım dilemesi"dir.
Hastalık anları da insanın, bu acizliğini daha net hissettiği, Allah''a yakınlaştığı anlardan biridir. Ayrıca hastalıklar Allah''ın takdiriyle gerçekleşen çok hikmetli bir imtihan, dünya hayatının geçici ve kusurlu olduğunu hatırlatan bir uyarı, sabreden ve tevekkül edenler için de ahirette bir ecir kaynağıdır. İnanmayanlara için ne olduğunu ise, herhalde söylemeye gerek yok.
Allah Teala Kur'an-ı Hakim'inde duaya şöyle dikkatimizi çekmektedir:
"Rabbiniz dedi ki: Bana dua edin, size icabet edeyim. Doğrusu Bana ibadet etmekten müstekbirler (büyüklenen); cehenneme boyun bükmüş kimseler olarak gireceklerdir." (Mümin Suresi, 60)
İman etmeyen kimseler, bir hastalıkla muhatap olduklarında kendilerini iyileştirecek olanın, doktorlar, ilaç veya hastanenin üstün teknolojik imkanları olduğunu düşünürler. Sağlıklıyken vücutlarındaki sistemi çalıştıranın, hastalandıklarında şifa verenin, gerekli ilacı, doktoru var edenin Allah olduğunu düşünmezler. Pek çok kişi ancak doktor ve ilaçların yetersiz kaldığına kanaat getirince ancak Allah''a yönelir. Böyle bir kişi, içinde bulunduğu zor durumdan onu yalnızca Allah''ın kurtarabileceğini anlayarak, On''dan yardım dilemeye başlar. Rabbimiz bu çirkin ahlakı bir ayet-i celilesinde şöyle bildirmektedir:
"İnsana bir zarar geldiği zaman, yan yatarak, oturarak veya ayakta durarak (o zararın giderilmesi için) bize dua eder; fakat biz ondan sıkıntısını kaldırınca, sanki kendisine dokunan bir sıkıntıdan ötürü bize dua etmemiş gibi geçip gider. İşte böylece haddi aşanlara yapmakta oldukları şeyler güzel gösterildi." (Yunus Suresi, 12)
Halbuki insanın sağlıklıyken ya da bir zorluk, sıkıntı içinde olmadığında da dua etmesi, Allah''ın kendisine verdiği sağlık-afiyet, rahatlık-ferahlık ve diğer tüm nimetler, İslâm nimeti ve Ümmet-i Muhammed'den olma nimetleri için şükretmesi gerekir. Zira nimetin zaptı da ziyadeleşmesi de şükürle mümkündür. Nankörlük-şükürsüzlük, nimetin artamasına engel olduğu gibi, elden kaybolup gitmesine de sebeptir.
Rabbim cümlemizi ve bilcümle mü''minleri DUA''dan-niyazdan-ilticadan, hamd ve şükürden mahrum bırakmasın.
Tweet