Ölen kişi kendisinin kimler tarafından yıkandığını, tabutunu kimlerin taşıdığını, namazını kimlerin kıldığını çok iyi gibi mezara doğru götürüldüğünü, mezarın yerini bilir.Buhari'den bir hadis rivayetinde;''Eğer cenaze salih(iyi) kişi ise,''accilüni, accilüni''(beni çabuk götürün) diye yalvarır.)Cennet bahcesine dönüşen mezarını açık ve net olarak gören ve mezarından gelenCennet kokusunu alan meftalar tabutunu taşıyanlara, beni çabuk götürün, diye yalvarırlar.'' diye buyurur. Ancak bu dünyaya aldananlar, ölümü unutanlar ve harama dalanlar ise,Cehjennem çukuruna dönüşen mezarını görünce, beni nereye götürüyorsunuz diye ağlarlar. Cenaze kıble tarafından mezara indirilir. Cenazeyi indirenler, ''Bismillahi ve ala milleti Resulullah'' diye din kardeşlerini toprağa verirler.Mezara toprak atılırken ilkinde;''Minhahaleknaküm''(Sizi topraktan yarattık) ikincisinde ''Ve fiha nuidiküm''((sizitoprağa iade edeceğiz) üçüncü toprak atışında ise;''Ve minha nuh'riciküm''Sizi tekrar topraktan çıkaracağız)anlamında ayetler okurlar. CenabuAllah bütün Müslümanlara son nefesde ''İMAN'' nasip etsin

LinkBack URL
About LinkBacks

Tweet