Status :
Nereden : İSTANBUL
Konular: 4.285
Aldığı Beğeniler: 1655
Euroleague'de 10. Hafta Rakiplerimiz
Yazar Berkcan Candemir, Turkish Airlines Euroleague'de 10. hafta karşılaşmaları öncesi temsilcilerimizin maçlarını değerlendirdi
Geçen hafta Fenerbahçe Ülker ve Anadolu Efes'in aldığı ağır yenilgilere üzülürken Galatasaray Medical Park'ın Top 16 vizesini almasıyla teselli bulmuştuk. Türk Havayolları Euroleague'in bu son haftasında temsilcilerimizin maçları çok daha zorlu geçmeye aday.
Bennet Cantu-Fenerbahçe Ülker
Fenerbahçe Ülker için kader maçı… Bu maçta alınacak mağlubiyete, Bilbao Basket'in kendi sahasında alacağı bir Caja Laboral galibiyeti eklenirse maalesef temsilcimiz top 16 dışında kalacak.
Rakip Cantu nun kadrosunu incelediğimizde istatistiksel açıdan öne çıkan bir oyuncu göremiyoruz. Çift haneli skor üreten tek oyuncuları Sırp forvet Vladimir Micov. Micov'un yanı sıra bench'in etkili ismi Gürcü pivot Giorgi Shermadini, Maarten Leunen, İtalyan guard Cinciarini ve büyük tecrübe Gianluca Basile diğer öne çıkan isimler. Özellikle tam bir tecrübe abidesi olan, kariyeri boyunca bu tür gerilimi yüksek ve önemli maçlarda yer almış Basile'ye çok dikkat etmemiz gerekiyor. Zira ritmini bulduğu takdirde çok canımızı yakabilir. Ayrıca takım olarak çok fazla dış atış kullanıyorlar ve bunun neticesinde ribauntların potadan uzak yerlere düşme ihtimali artıyor. Başta Ukic ve Ömer olmak üzere kısalarımızın bu toplara çok iyi konsantre olmaları gerekiyor.
Temelde savunma üzerine kurulu bir takım olan Cantu mümkün olduğunca düşük tempolu bir basketbol oynuyor. Maç başına buldukları 72 sayı ile bu alanda Euroleague'in en alt sıralarında bulunuyorlar.
Tek tek incelediğimiz zaman son derece sıradan oyunculardan oluşan Cantu, bu sıradan oyunculardan sıra dışı bir başarı elde etmiş durumda. Açıkçası sezon başında hiç şans vermediğim bu takımın geride kalan maçlarda 5 galibiyet alması kendileri açısından büyük bir başarı.
Fenerbahçe Ülker'in bu maç özelinde özellikle hücumda tempoyu artırması ve kullanılan top adedini mümkün olduğunca yüksek tutması gerektiğini düşünüyorum. Zira rakip Cantu hücum yönünden çok kısıtlı bir takım ve maç yüksek skorlara çıktığı takdirde avantaj bizim tarafımızda olacaktır.
Kişisel düşüncem zorlansak dahi bu maçı kazanacağımız yönünde. Özellikle kadro kalitesi olarak rakipten çok daha üstün durumdayız. Bizi bekleyen en büyük tehlike maç içinde uzun süre geride devam etmemiz halinde baş gösterebilecek panik durumu ve buna bağlı olarak takımın kafa olarak dağılabilme ihtimali. Burada da en önemli görev takımın lideri konumundaki Emir ve kaptan Ömer'e düşüyor.
Regal Barcelona-Galatasaray Medical Park
Top 16'yı geçen hafta garantileyen Galatasaray Medical Park kelimenin tam anlamıyla bir prestij maçına çıkıyor zira rakip şampiyonluğun en büyük favorilerinden Regal Barcelona.
Şunu belirtmekte fayda var Barcelona'nın bir numaralı yıldızı ve Euroleague tarihinin en skorer oyuncusu Juan Carlos Navarro bu maçta sakatlığı sebebiyle oynamayacak. Bizim için oldukça olumlu bir gelişme diyebiliriz.
Navarro'nun yokluğuna rağmen Regal Barcelona kadrosunda yok yok diyebiliriz. 'saf' oyuncu kurucu Marcelinho Huertas, çok yönlü forvet Lorbek, atletik ve savunmacı Vazquez, her işi yapan Chuck Eidson, gözterişsiz ama çok faydalı bir basketbol oynayan Pete Mickael, 'sert' pivot N'dong...
Ligde oynadıkları birkaç maçın ve geçen haftaki Montepaschi Siena maçlarının tamamını izleme fırsatı bulduğum Regal Barcelona tam anlamıyla bir savunma basketbolu oynuyor. Hem birebirde hem yardım savunmasında çok etkili oyunculara sahipler ve çoğu zaman yaptıkları sert ve baskılı savunma ile rakiplerini sindiriyorlar. Geçen hafta mağlup oldukları Montepaschi Siena maçı yanıltıcı olabilir zira o maçtaki son periyot Siena açısından çok özel bir sekanstı. Siena maçı hariç son 4 Euroleague maçlarında sırasıyla 66'46'45'50 sayı yediler ki bu rakamlar inanılmaz.
Temsilcimiz Galatasay Medical Park haftasonu oynadığı derbide Beşiktaş Milangaz'a mağlup oldu ve son haftalarda hücumda kısır bir görüntü çiziyorlar. Pota altında Beşiktaş Milangaz'ın uzun ikilisi Dudley-Bonsu karşısında bile son derece zayıf bir görüntü çizen Galatasaray Medical Park uzunlarının Lorbek-Vazquez-N'dong-Perovic'ten oluşan Barcelona uzun rotasyonu karşısında çok zor anlar yaşayacağını düşünüyorum. Bu maçta Lakovic'ten eski takımına karşı özel bir performans bekliyorum zira tüm spotlar onun üzerinde olacak.
Açıkçası iki takımın kadrosu ve son haftalardaki form durumlarını göz önüne alınca bu maçta kazanmamızın çok uzak bir ihtimal olduğunu düşünüyorum.
Anadolu Efes-Real Madrid
Anadolu Efes'in bu gruptaki en önemli rakipleri Real Madrid ve Maccabi'ydi. Bu iki takımla oynadığı üç maçı da kaybeden temsilcimiz, bu maçlarda ortalama 22 sayı fark yedi. Bu farkların yanı sıra maçların hiçbir anında kazanabilecek bir görüntü çizmedi.
Bu haftaki rakip Real Madrid ve artık kazanma vaktinin geldiğini düşünüyorum. Real Madrid yüksek tempolu basketbolun çok iyi bir temsilcisi ve neredeyse her maçları bol skorlu geçiyor. Maç başına attıkları 89.3 sayı son derece etkileyici bir rakam.
Açıkçası Rudy Fernandez ve Serge İbaka'nın ayrılması sonucu performanslarının düşeceğini ve iddialarının azalacağını düşünüyordum. Bunun aksine takım bu ayrılıklara pozitif yönde bir tepki verdi ve basketbol kalitelerinde bir düşüş olmadı.
Takımın bir numaralı ismi Amerkalı şutör Jaycee Carrol. Maç başına 17.4 sayı ortalaması ile oynayan Carrol' un % 62.2 üç sayı, % 96.2 serbest atış yüzdeleri gerçekten mantık sınırlarını zorluyor. Ayrıca son haftaların yükselen değeri Mirotic, spektaküler oyun kurucu Sergio Rodriguez, Litvanyalı şutör Pocius, Sloven dev Mirza Begic, görev adamı Felipe Reyes ve İspanyol milli gard Sergio Llull diğer öne çıkan oyuncular.
Yazımın başında da belirttiğim gibi grupta kendi seviyemizdeki iki takıma karşı oynadığımız 3 maçı da kaybettik ve bu iki takımın da özelliği yüksek tempolu basketbolu sevmeleriydi. Bu maçlarda elimizden geldiğince rakiplerin temposunu kırmaya çalıştık ve başaramadık. Bu maçta ise hiç denemediğimiz şekilde yüksek tempoya ayak uydurmaya çalışmamız ve bu şekilde oynamamız gerektiğini düşünüyorum. Nasıl olsa diğer yolu denedik ve başaramadık. Üstelik sıralamadaki yerimiz garanti durumda ve bu tür deneysel bir basketbolu oynamamız için daha müsait bir maç olabileceğini düşünemiyorum.