Evet, aynen böyle... Öğlen tekrarı verilen dizinin bir de gece tekrarları var... Geçtiğimiz yıllarda verilen tekrarları saymıyorum bile.
Konuya biraz daha derin bakalım istiyorum. Biliyorsunuz dizinin son bölümlerine doğru Yasemin Ergene diziden ayrılmış yerine Naz Elmas gelmişti. Sonrasında binbir zorlukla ikna edildiği yazılıp çizilen Yasemin Ergene diziye dönmeye ikna olmuş ancak reyting karnesi kanalı tatmin etmeyince dizi bitirilmişti. Sonrasında geçtiğimiz yıl sabahları yayınlanan Doktorlar reyting listelerinde ilk 5'i zorlamış, dizinin yapımcısı Med Yapım Doktorlar'ı yeniden çekmeye karar vermişti. Ancak önceki sefer zar zor ikna olan Yasemin Ergene bu kez kesin olarak diziyi reddetmiş ve Ela rolü Leyla Göksun tarafından canlandırılmış ama bu reyting oyunu kısa sürede izleyiciyi diziden uzaklaştırmış ve sabah tekrarlarında aldığı tadı alamayan seyirci diziye 10. bölümde veda etmişti.
Çok komik değil mi? Dizi şimdilerde Show tv'nin 24 saatlik yayın akışının 4-5 saatlik bölümünü kaplıyor. Günde 2 kere yayınlanıyor, üstelik daha önce ilk yayınıyla beraber en az 3 kez yayınlanmış bölümler bunlar... Bana sorarsanız Çocuklar Duymasın'la yarışacak derecede ezberlendi her bölümün senaryoları...
Bu tekrar yayınları 'sömürü' olarak anmamın bir nedeni var elbette... Dizinin oyuncularının bu tekrarlardan para almaması bir yana bir de sürekli ekranda göründükleri için de dezavantaj elde ediyor. Bir kere yeni oynadıkları dizilere, rollere seyircinin inanması daha zor oluyor, eski rol izleyicinin kafasına öyle bir kazınıyor ki bu diziden sonra albümler çıkaran, yeni bir dizi çeken Kutsi hala Doktor Levent, Melike Güner hala Zenan olarak anılıyor. İnandırıcılığı da bir kenara koyarsak bir de sıkılma meselesi var. Nasıl her gün ekranda gördüğümüz sabah programlarından artık gına geldiyle o oyuncular ve roller de bir süre son sıkıyor izleyiciyi. 'Yüzüm eskiyor' meselesi de işte tam burada yaşanıyor, o yüzün bir ayrıcalığı kalmıyor. Yani o oyuncu yeni bir dizi yapmasa bile yokluğu hissedilmiyor, hatırlanması ise sıkıntı veren yapışmış rolle bütünleşiyor.
İşte kanallar dizileri böyle sömürüyor.
Sürekli eldeki sigaraları, kadehleri mozaiklemeye uğraşan RTÜK'ün biraz daha anlamlı adımlar atması gerekmiyor mu sizce de?

LinkBack URL
About LinkBacks

Tweet