Bilenler bilir (okurlarım da yazılarımda sıkça görmüştür) dram ağırlıklı dizileri 'iş icabı' takip eder, üzerine pek fazla yazıp çizmem. Bu sezon ekrana gelen diziler içinden ilgiyle takip ettiğim ve buna şaşırdığım dizi ise "İffet" oldu.
Nedenlerini düşünüp sıralayayım dedim, sonuçlara ben de şaşırdım. Peki neden izliyorum:
- Mahir Günşiray ve Zuhal olcay oynuyor yahu izlenmez mi? Üstelik ender görülen bir şekilde Zuhal Olcay dizinin 'kötü' karakteri
- Deniz Çakır da az döktürmüyor oyunculuğuyla...
- En köklü yapım şirketlerinden Gold Film çekiyor...
Neden eleştiriyorum:
- Dizide 'doğru' olan değil ama 'yaygın' olan haliyle kadını gerçekçi bir gözle ekrana getiriyor. Toplumda kadının yerine dair üstüne onlarca laf söyleyebilirim. Birincisi dizide İffet'in tecavüze uğradığını öğrenen babası Cemil'i bıçaklamasına rağmen ifadesinde olayın nedeni için husumet demiş. Dizide de kızına, 'Sen uğraşma diye bir şey söylemedim' diyor. Utanması gereken kadınmış gibi... Bu analiz uzar gider, dizideki bakışı onayladığımı söylemiyorum ancak gerçek olduğunu da inkar etmiyorum.
- Dizideki sembolik gösterimler biraz sınırları zorluyor. İffet tecavüze uğrarken papatyanın yere düşmesi, İffet'in yere düşen kolyesini Ali İhsan'ın kaldırması, lunapark İffet'in çocukluğunu sembolize ederken Ali İhsan'ın ona lunaparkta evlenme teklif etmesi daha saysak uzar gider...
- Tövbeler tövbesi'nin her bölümde en az 3 klip iddiasını yerle bir etmeye aday. Son bölümde hem Halil Sezai hem Ahmet Kaya klibi çekilen dizi müziklerin ağırlığıyla biraz 'farklı' duruyor. İntizar'ın söylediği Büyük İnsan'ı eklersek yakında Müslüm Gürses, Ferdi Tayfur gibi isimleri de duymamız yakındır. Biraz arabesk mi oluyor acaba, damara çok yüklenilmiyor mu?
Özetle, İffet güzeldir, izlenir ancak bu eleştirmememizi gerektirmez. Bana fazla gelen bir dram yönü mevcuttur ancak her şeye rağmen o kadroyu yapanın elini sıkar, tebrik eder diziye yolu açık olsun derim.
Serhat Tutumluer'i neden komedide görmüyoruz?
Songül Öden, Gümüş'ün ardından istikrarlı bir projede uzun süre yer alamamıştı. Ta ki, Umutsuz Ev Kadınları'na kadar. Dizi bu kadar tuttuktan sonra, kimi köşe yazarlarımız 'Songül Öden komedide de süper oynuyor' diye yazdı. Bu yazıya bir parantez de ben açayım. Dizide Songül Öden'in partneri olarak boy gösteren Serhat Tutumluer de süper bir komedi oyuncusu. Varsayımlar üzerine konuşmuyorum. Yıllar önce 'Oyunun oyunu' adlı komedi oyununda izlemiştim kendisini.
Yanılmıyorsam kiracı bulmak için ev sahiplerinden aldığı anahtarla, o eve kadın getiren emlakçı rolündeydi. Ev sahiplerinin de ev gelmesi, bir de eve girmeye çalışan bir hırsız olunca işler karışıyordu. Bir de tüm bunlar bir tiyatro oyunu olunca ve oyunun içinde oyuncuların çekişmeleri de sahne arkası dekorunda izleyicilere gösterilince benim için 'izlediğim en iyi komedi oyunu' sıfatını layığıyla hak ediyordu.
Oyunun diğer oyuncularının da performansı övgüyü hak eder değerde olsa da Serhat Tutumluer'in performansı 'Neden dizilerde komedi oynamıyor' diye düşündürecek derecede iyiydi. Sahra'daki ne olduğu belli olmayan, son dakikada polis çıkan karakterin ardından ikinci kez gizemli adam rollerine bürünen Tutumluer'i komedilerde de izlemeli, izlemeyenlere belirtilir, yapımcılara duyurulur.
Bunu izleyen bunu da izledi
Bu tür iletileri sıklıkla görüyoruz interrnet sitelerinde, online video önerilerinde. Forumlar ve sosyal medyadan diziler hakkında yazılanları zaman zaman takip ediyorum. İlginç şeylerle de karşılaşmıyor değilim. Gözlemlediğim kadarıyla Leyla ile Mecnun izleyicilerinin çoğu Kaygısızlar ve Scrubs meraklısı... İlginç bir anekdot paylaşmalı diye düşündüm.

Gizem Kaboğlu