Kanallar için hayati önem taşıyan mecralardan biri de sosyal medya. Kanallar açtıkları sosyal ağ profilleri ve video kanallarıyla izleyiciye programlarını, dizilerini tanıtıyor. Dizilere giren yeni oyuncuları, programların sunucularını, yayın akışındaki değişiklikleri öğreniyor, hatta tanıtım filmlerini televizyondan önce internetten izliyoruz.

Örneğin Kanal D yeni sezon tanıtım filminin saat kaçta yayına gireceğini internetten duyurdu, Star tv ise ekranlardan önce yeni sezon bandını ilk olarak resmi sayfasında yayınladı. Atv'nin neredeyse tüm eski dizilerine ulaşabildiğiniz Web tv bölümü de takdire şayan. Özetle izleyici için yalnızca ekran başına oturup yayını izlemek yeterli olmuyor, açılan Facebook sayfalarında tartışmak, twitter'da her şeyden haberdar olmak, Youtube sayfası üzerinden kamera arkasını izlemek istiyor seyirci. Hatta Star Akademi'de gerçekleşen bir uygulama da bu sıralamada yer alabilir, artık insanlar televizyon izlerken sosyal ağlarda vakit geçiriyor, ki yarışmanın zeki yapımcıları Facebook sayfasından da oy kullanma özelliğiyle izleyicilere bir ilki yaşattı. Dahası var final gecesinde herkes ilk 3'e kim kalacak diye beklerken Facebook'ta paylaşılan oy oranlarından zaten kimin büyük finalde olduğu belliydi. Özetle artık internet televizyonun da hızını geçti...

Gelelim beni en fazla şaşırtan sosyal medya kullanımına sahip kanala: TRT... Dizilerinin fragmanlarını, izleyicilerin yorumlarını, set fotoğraflarını sosyal ağlardan an be an paylaşan TRT, özel televizyonların yeni medyaya ayak uydurma yarışında hayli iddialı. Öncelikle sosyal ağlara bu kadar mesai harcanmasından ötürü kanalı tebrik ediyorum, diğer kanalların uygulamalarında yer almayan Youtube kanalı açma ve videoları youtube üzerinden servis etme kolaylığı için ise bir teşekkürü daha borç biliyorum. TRT gibi devlete bağlı bir kurumun sosyal ağlarda kolay ulaşılabilen, interaktif yayıncılık fikrine kolayca adapte olabilmesini ayakta alkışlıyorum. Seyircinin aklına takılan soruya kısa sürede cevap veriliyor, yapılan yorumlar, eleştiriler diğer takipçilere duyuruluyor, devlet kanalında seyircinin de borusu ötüyor!
İzleyicilerin görüşlerinin retweet edilmesi, en güncel bilgilerin sunulması, fragman ve akış değişikliklerinin önce sosyal mecralarda yer bulması kanalın izlenme oranlarının yanı sıra takipçilerinin gözündeki prestij için de değerli.

En azından benim gözümde prestijli bir sosyal ağ imzası olduğu için kanalın sosyal medya uzmanını ve buna imkan tanıyan kanal yöneticilerini tebrik ediyorum.

Gizem Kaboğlu / TelevizyonGazetesi.com