Status :
Nereden : Türkiye
Konular: 7.883
Aldığı Beğeniler: 2261
Mersin Yöresel Yemekleri, Kıyafetleri ve Halk Oyunları
(Mersinin) Yemekleri

Mersin ilinde gelişmiş restoran modellerinde deniz ürünleri, kırmızı et yemekleri, özel kebap çeşitlerini yeme imkanları mevcuttur. Balık ızgaraları, tantuni, cezerye, kuş gözü, humus, telatür, eya dolması, şırdan, bandırma, yüzük çorbası, övelemeç özel yöresel yemeklerdendir.
Tantuni
Malzemeler
500 gram kıyma
1 paket un
3 adet soğan
3 adet orta boy domates
3 dilim bayat ekmek
3 adet yeşilbiber
1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
tuz
Salatası için
1 demet taze soğan
1 adet limon
1 demet maydanoz
bir miktar sumak
Yapılışı:
Tencereye kıymayı koyun. Bir miktar su ilave edin. Kıyma suyunu çekine kadar pişirin. Yemeklik doğradığınız 3 adet soğanı ve daha sonra 1 çorba kaşığı ayçiçek yağını ekleyin. Birkaç dakika kavurun. 3 adet yeşil biberi küçük küçük doğrayın onu da tencereye ilave edin.
Tenceredeki malzemeleri bir sacın üzerine ya da teflon tavaya dökün. Birkaç dakika daha kavurun.
Malzemeleri yeniden tencereye boşaltın küp şeklinde doğradığınız 3 adet domatesi içine atın.Tencerenin kapağını kapatın.
Başka bir kabın içine 1 paket unu dökün. Ortasını havuz gibi açın. Tuz ve ufaladığınız bayat ekmek dilimlerini ekleyin. Daha sonra bir miktar su ekleyin. Yoğurarak hamur elde edin. Küçük bezeler koparıp, oklavayla tabak büyüklüğünde açın. Teflon tavada veya sacda pişirin. Yufkalar pişerken, bir yandan salatayı hazırlayın. Bunun için, soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Tuz, yaprakları ayrılmış maydanoz, sumak ve limon suyuyla karıştırın. Pişirdiğiniz yufkaların içine kıymalı harcı ve salatayı doldurun. Rulo biçiminde sarın. Soğutmadan servis yapın.
Mersinin Yöresel giyisileri
Mersin Yöresi Halk Oyunları yüz yılların geleneği inceliktendir. Üç etek denilen üç peşli bir 'zıbın' ve ipekli kutnudan gömlek giyerler. Gümüş (zincirli) allı yeşilli mevlâna sarıkları sararlar. Ayaklarında yollu çekiler (şalvarlar) bulunur. Yüzyıl önceki kalkık burunlu yemeniler (papuçlar) giyilir. ErkeklerMersin Yöresi Halk Oyunları gâh zıbınMersin Yöresi Halk Oyunları gâh şalvar giyerler. Üzerine Trablus kuşak bağlarlar. Ayakta kara köseleden ve inceMersin Yöresi Halk Oyunları bağlamalı mest bulunur. Başa puşu sarılır.
Mersinin Halk Oyunları,
Defne kokulu Toros sırtlarından portakal tüten Mersin bahçelerine kadar uzanan topraklarda allı pullu şalvarlarla nazlı nazlı oynanır... Bu oyunlardaMersin Yöresi Halk Oyunları erkeğin âhenkli hareketiMersin Yöresi Halk Oyunları kadının tatlı salınışı peşindedir. Oyunun biraz yavaşlığında güneşin sıcaklığının etkisi büyüktür. Tempo ağır olsa daMersin Yöresi Halk Oyunları hareketlerin ılık kıvraklığı yeter...
Mersin Yöresi Halk Oyunları
AdanaMersin Yöresi Halk Oyunları Mersin ve Tarsus bölgelerinde karakterce bir kalan belli başlı iki oyun vardır: Mengi (Toros Mengisi) ile Adana Üç Ayak Halayı. İkisi de davul - zurnayla yürütülür. Mengi'yi 4 kadınMersin Yöresi Halk Oyunları 4 erkekMersin Yöresi Halk Oyunları Üç Ayak Halayı'nı da 3 kadınMersin Yöresi Halk Oyunları 3 erkek oynarlar. Kadınlı - erkekli karma oyunlarında ayrı bir çekicilik vardır. (Birliktelik çevrenin nezihliğine bağlıdır).
Mengi aşk oyunudur. Türküsü şudur:
Pınar başı ben olayım
Bulanırsam bulanayım
Sevdiğimi verin bana
Dilenirsem dileneyim.
Kazan kaynar taşmaz mı?
Yol gedikten aşmaz mı?
Ağlamayın sevdiğim
Ayrılan kavuşmaz mı?
Üç Ayak Halayı da öbür halaylar gibi el ele tutuşularak oynanır. Türküsü:
İndim dereye taş bulamadım
Çok aradımMersin Yöresi Halk Oyunları çok da gezdim
Kendime münâsip eş bulamadım
Seyhan (Adana) oyunlarında kadın giyimliMersin Yöresi Halk Oyunları yüz yılların geleneği inceliktendir. Üç etek denilen üç peşli bir "zıbın" ve ipekli kutnudan gömlek giyerler. Gümüş (zincirli) allı yeşilli mevlâna sarıkları sararlar. Ayaklarında yollu çekiler (şalvarlar) bulunur. Yüzyıl önceki kalkık burunlu yemeniler (papuçlar) giyilir. ErkeklerMersin Yöresi Halk Oyunları gâh zıbınMersin Yöresi Halk Oyunları gâh şalvar giyerler. Üzerine Trablus kuşak bağlarlar. Ayakta kara köseleden ve inceMersin Yöresi Halk Oyunları bağlamalı mest bulunur. Başa puşu sarılır